Når tingene ikke lige går som planlagt!

Hvis du følger mig på Instagram, så har du måske set, at jeg ikke ligefrem havde en succesoplevelse på dagens løbetur. Planen var 17-18 km, meen det gik lidt anderledes….
De første 7 km gik egentlig meget godt, men så begyndte benene at blive trætte. Især lårmusklerne kunne mærkes, og det er nok pga. at jeg for det første ikke har lavet noget cardio fra søndag til onsdag, og at jeg så spillede en fodboldkamp torsdag, sæsonens første, og den sidder altså stadig i lårbasserne.
Jeg var nede og holde en lille pustepause á 20 sek. varighed ca. 3-4 gange på de sidste 4 km, og turen endte altså på 11 km, og så havde jeg simpelthen ikke lyst til at løbe længere.
Problemet var, at jeg stod ude i en sjov, 6-7 km hjemmefra, og jeg kunne da nopk ha’ snøvlet de sidste km hjem, men valgte at ringe til min kæreste, og fik ham til at hente mig. ØV!

Skulle hilse og sige, at så føler man sig som en kæmpe fiasko, og så alligevel, så føler jeg at jeg lyttede til min krop, og den sagde altså STOP.
Da jeg kom hjem fandt jeg min foamroller frem, og fik løsnet op for de stakkels ben, og så må jeg jo prøve igen på mandag.

Følelsen af fiasko og uduelighed, når jeg ikke når mine mål, er virkelig ubehagelig. Jeg oplever dog oftest at jeg opnår det jeg sætter mig for, og dette er også blevet bedre jo ældre jeg er blevet.
Det er vigtig at sætte sig mål der er realistiske, så man ikke ender ud med et nederlag, hvis man ikke når dem. Samtidig er det også vigtigt at sætte sig mål, der flytter en, og som ikke er for nemme at opnå. Der skal altså være en balance mellem hvor opnåelige målene er, så man på den ene side flytter sig, hvad end det er at tabe sig, blive stærkere, hurtigere eller noget helt andet. Samtidig skal det også være mål der ikke ender i et nederlag, og denne balance kan være svær at finde, da det kan være en udfordring at kende sig selv og de begrænsninger/potentiale der er i en.

En god model at bruge, når du skal sætte dine mål er SMART. Dette har jeg brugt og lært om på mit studie, og selvom dette primært har været ifm. projektledelse, så kan det sagtens bruges til at sætte personlige mål både når det gælder træning eller anden personlig udvikling.

Dit mål skal være specifikt. Så stil dig selv spørgsmålene: Hvad vil jeg opnår? Hvorfor? Hvem er involveret? Hvor skal dette foregå? Hvilke begrænsninger eller krav er der?
Dit mål skal kunne måles. Så stil dig selv spørgsmålene: Hvor meget? Hvor mange? Hvordan ved jeg hvornår det er opnået?
Dit mål skal kunne opnåes: Hvordan ved du hvornår du har nået dit mål?
Dit mål skal være realistisk: Er det værd at bruge tid på? Er dette det rigtige tidspunkt at forsøge at opnå dit mål?
Dit mål skal have en tidsramme: Hvornår skal målet være nået? Hvad kan jeg gå i gang med med det samme? Skal jeg have nogle delmål?

Jeg vil bruge påsken på at sætte mig nogle mål for min træning, for mit arbejde og for hvad jeg vil opnå med mit liv indenfor de næste par år. Dem skal jeg nok dele med jer i løbet af april.

Har du nogle mål?
Bruger du nogle bestemte metoder når du sætter dig mål?
Hvad gør du når du ikke når dine mål?

Skriv et svar